YAŞAM KOÇLUĞU


Yaşam koçluğu nedir?

Öncelikle yaşam koçu, psikolog veya psikiyatristle aynı şey değildir. Bazen danışanlarımız bu yanılgıya düşebiliyor. Yaşam koçu, sizin varolduğunuz noktadan gitmek istediğiniz ve hayalini kurduğunuz noktaya gitme sürecinizde sizi koçluk yöntemleriyle motive eden profesyonel bir yol arkadaşınızdır. Seanslarımız sırasında kişi bize ilk geldiğinde yaşam çarkı dedğimiz bir çarktan bahsederiz. Yaşamın çarkında sağlık, finans, kariyer, kişisel gelişim, sosyal arkadaşlıklar aşk, ilişkiler , aile gibi dinamikler vardır. Kişi gelince öncelikle kendisine hedefi olup olmadığını sorarırız . Eğer hedefi yoksa hayat amacını belirlemesi ve hedefini belirmesi süreci ile başlarız. Kişinin istediği, arzu ettiği hedefleri varsa, bu kariyer, ilişki, sağlık alanlarında olabilir, bu konuda bulundukları nokta ile ilgili bilgi edinmek adına sohbetlerde bulunuruz. Sohbetler sırasında kişişinin hayalini kurduğu hedefin ne olduğunu netleştiririz ve bu hedefe giden yolda nasıl bir strateji belirlersek ve bu stratejiler doğrultusunda hangi eylemleri gerçekleştirirse hayalini gerçekleştirebilceği konusunda yardımcı oluruz.

Yaşam koçluğu doğru soru sorma üstadlığıdır

Doğru, etkin ve farkındalık yaratan sorularla kişinin gerçekten hedeflediklerinin kendi yaşantısı ile uyumlu olup olmadığını var olan potansiyeli ile hedeflerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği konusunda sorgulama süreci yaşarız. Kişi hedeflerini kendisiyle uyumlu hedefler olarak seçtiyse bu hedeflere hangi yöntemlerle motive olacağına bakarız. Hedeflere giden yolda kendisini sabote eden davranış modellleri, düşünce modelleri, yanlış ve negatif zihin yapısı varsa önce bunların tespitini yapıp sorgulama yöntemi ile farketmesini sağlarız. kişi soruların cevaplarını kendisi verirken bir yüzleşme yaşar hem de sesli bir şekilde duymuş olur kendisi ile ilgili düşüncelerini geleceği hedefleri ile ilgilipotansiyeli kendisini tanıması konusunda büyük bir aydınlanma yaşar. En çok dikkat edilmesi gereken şey danışanın ilk seans itibariyle koçuyla uyumlanmış olması gerekir. Koçunun kedisine bu konuda sağlam bir yol arkadaşlığı yapabileceğine ona güvenebilecğie kör noktaları kendisine gösterebilecek doğru kişi olduğuna inanması gerekir. Bunlardan sağlandıktan sonra kişinin isteği üereine diğer seanslara devam edilir.her bir hedef için en az haftada bir gün bir birbuçuk saat zama ayırmalarını öçneriyorum diyelim ki üç hedefi var üç hedefle haftada birden 12 seansta bir yola çıkılır. her hafta da geri bildirim alınır koçluk sürecinin başarılı olup olmadığını her seansın ardından yapılan geri bildirimle alırız bu nasıl oluyor kişi seansın ardından ilk adınlarını attıysa ve buun sonuçlarını almaya başladıysa ve size sonraki seansta olumlu neticeler bildiriypora olumlu neticeler bildiriyorsa doğru yoldasınız demektir

Dünyada herkesin koçluk sistemi ile tanışmasını hayal ediyorum

çünkü yıllar öncede kendim faydalandığım için sonuçlarını gördüğüm için bu mesleği seçtim ve herkese nasıl faydalı olabilirim farkındalık yaratabilirim ve hatalerne ulaşmasında nasıl yol ark yapailirim doğrultusunda eğitimiler aldım ve uyguluyorum çok da güzel geri bildirimler aldıyorum.hayatınızın her alanında kariyer öğrenci ilişki yönetici gibi bunun versiyonlarını alarak cok ciddi kişissel gelişim aynı zaman hayat amacınızla ilgili netlik kazanma ve hayat amacııız geçkleştirmekle ilgili büüyk kazanımlar elde ediyorsuuz. Hedeflere ulaşırken kullanılan yöntemler? her kişinin nasıl ki farklıbedeni aile kültür yapısı farklı ise kişiye özel butik yöntemlerle çalışıyorum. bir tek model var ve kıyafet gibi giydiriyorum şeklinde değil kişinin ihtiyacına yönelik ve onları hedefe götürecek yöntemler var. öğrenci koçluğunda olduğu gibi danışanların motive olduğu yöntemler farklı oluyor bazıları görsel işitsel bazıları dokunsal hissiyat ve duyarlılıkta öncelikle kişinin neyle motive olduğunu keşfetmek gerekiyor seanslar esnasında. her yiğidin yoğurt yiğişi vardır. tabi sistem ortak noktalar var ayrıldığı çalışma şekilleri var çok uzun yıllardır davranış bilimleri ve insan psikolojisi ile ilgileniyorum. Kişiyi ileriye götürecek hedeflerine taşıyacak her bilgiyi, öğreti ve felsefeyi kişiye uygun olan şekliyle uygulamaya çalışıyorum. Bazı danışanlarımız analitiktir bilimsel verilerle ikna olur bazı danışanlarımız spritüel­ruhsal kişilikler taşır ona göre örnekler vermek gerekiyor.

Yaşam koçunun vizyon sahibi olması gerekir.

Danışalarına değişik pencereler açabilmeli farklı bakış açılarını gösterebilmelidir. Bir koç asla eleştirmez, yargılamaz, bilgiyi empoze etmeye çalışmaz. size ne yapacağınız söylemez Doğru teknikler, yöntemlerle ve soru şekilleiyle sizin kendi gerçeğinizi kendi doğrunuzu bulmanızı hayata geçirmenizi sağlayacak motivasyonlar bulmaya çalışır.

Danışana düşen görev nedir?

Haftalık seanslarda öncelikle varolan içsel engellerimizi tespit etmek hedefe giden yolda bizi sabote eden düşünce ve davranış modeli varsa ona bakmak ve ortadan kaldırmak gerekiyor. Pozitif düşünmesini sağlayacak yeni olumlu ve hayatını dengeye oturtacak verileri edinmesine hayatla ilgili donanımının arttırmaya yönelik yöntemler uygulanmalı zihin programlama çalıştığım için zihin yapısını anlamaya yönelik çalışmlara yapıyorum kişi nasıl düşünüyor bliinç altında eler var çünkü bugünkü hayatımızı geçmişteki eylenmelriimze ve düşünce tarzına borçluyuz dolayısıyla içinde bulunduğumuz durumdan memnun değilsek önce o duruu nasıl yarattığımıza bakmalaıyız zihnimizde ne yarattık ne düşündükki bu günü tyaşıyoruz. düşünce bir enerjidir ve çekim gücüne sahiptir. tıpkı korktuğunuzu başınıza çekmeniz gibi çünkü çok güçlü bir enerji yayar. korku ve endile duygu durumunu değiştirdiğiniz zaman koç olarak güveni ve kişinin potansiyelini yapabilirliğini gücünü kendisie ayna tutarak kşiye gösterdiğnizde kişi eyleme geçeçecektir. şunu yap yerine kşii seans esnasında ne yapması gerektiğini farkedecektir konuyla ilgili ilk admlarını atacaktr. diyelimki iş başvursunda bulunması gerekiyor . cesarete özgüvene ihtiyacı var ve kendisini nasıl ortaya koyması gerektiği ile ilgili yazısal sözel iletişim bilgilerini farkediyor. bir sonraki görüşmede bu cesaret ve motivsyıonu aldığı için iş başvurusunu yapmış şekilde geliyor. düşünce duygu durumunu siz dengeleyip pozitif hale getirdiğniz zaman sonuç olumlu olarak geri dönüyor. ya karyerinde terfi noktasına geliyor ya kariyerinin aslında düşündüğü şekilde olmadığını potansiyeliyle ilişkisi olmadığını daha farklı kariye seçmesi gerektiğini görüp yönünü değiştiriyor yada bulunduğu pozisyonu nasıl daha farklı değerlendirebilir bunu görüyor. eyleme geçerek gelmesi yeterli mutlaka küçük bir adımda olsa eylem zincirini başlatması gerekir.