WhKvM9pQclHP-hM1OH65o-Fld693S5inFzv9frKakWomanlife

RAMAZAN'DA NASIL BESLENMELİ?


Sahura mutlaka kalkılmalı

Ramazan ayında normalde üç olan öğün sayısı ikiye düşüyor. Bu ayda sadece sahurda ve iftarda besin tüketiliyor.

Aile hekimi ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Mehmet Uçar, sağlıklı beslenmenin Ramazan’da da devam edebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde iki öğünü tamamlanmasını öneriyor.

“Sahur öğününü atlamamak gerekiyor. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalı. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarıyor. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden oluyor.”

Aynı zamanda, sahur öğününün ağır yiyeceklerden oluşması da yanlış. Çünkü gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı artıyor. Dr. Uçar, sahurda beslenmeyle ilgili şunları söylüyor:

“Sahura mutlaka kalkılmalı ve yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı. Ayrıca, çorba, sebze ve kuru baklagil yemeklerinden oluşan bir öğün tercih edilmeli.”

Enerjisi yüksek besinler tüketilmeli

Ramazan’da gün içinde kan şekeri düştüğünden kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğuyor.

Dr. Mehmet Uçar, iftarda çok hızlı bir şekilde ve çok yüksek miktarda besin tüketilmesinin kilo ve yağlanma olarak geri dönebileceğini belirtiyor:

“İftarda, çorba içtikten sonra 15-20 dakika ara verip tekrar hafif gıdalarla devam edilmeli. Yemek bittikten bir buçuk saat sonra yarım saatlik hafif yürüyüşler, gün boyu açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizmanın hızlanması ve besinlerin sindirimi için faydalı olacak.”

Uçar, beynin doyma hissini 15-20 dakika sonra verdiğini ve bu süre zarfında enerjisi yüksek besinler tüketmenin yararlı olduğunu şöyle anlatıyor:

“Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar. İftardan 30 dakika sonra tüketilen ana öğünde etli veya etsiz, az yağlı sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya börek yenebilir. Bunun yanında yoğurt, ayran veya süt tüketimi ihmal edilmemeli; süt ürünleri tüketiminin günde iki su bardağının altına düşmemesine özen gösterilmeli.”