NEDEN ANNE SÜTÜ


Yeni doğmuş bir bebek için en iyi besin kaynağı anne sütüdür.

Anne sütünün içerdiği vitaminler başka hiçbir besinde yoktur Bu yüzden bu yeni bireye anne sütü dışında başka hiçbir besin verilmemelidir. Anne sütünün bebeğe birçok faydası vardır. Bunlardan en önemlisi doğumdan hemen sonra salgılandığı için, bebeğin bağırsaklarının iç yüzeylerini çevreleyerek mikropların etkisini önlemesidir. Bu yüzden doğumdan hemen sonra anne sütü ile beslenen bebekler anne sütü ile beslenmeyen bebeklere göre daha az hastalıklara yakalanır ve dirençli bir vücuda sahip olurlar. Diğerlerine göre bağırsak hastalığına yakalanma olasılığı daha azdır.

Bebek minimum 4-6 boyunca anne sütüyle beslenmelidir. Vücudun temel yapı birimlerini oluşturan yağlar, proteinler ve karbonhidratlar anne sütünde yeterince mevcuttur. Yeni birey anne sütü ile beslendiğinde vücudu bu temel yapı birimlerinde yeterince faydalanır. Anne sütünün besin değeri diğer bütün süt ürünlerinden yüksektir. İçinde bulunan provitamin ve enzimler inek sütüne göre bağırsaklar tarafından daha çabuk emilir. Bu yüzden anne sütü ile beslenen bireyde kansızlık neredeyse görülmez. Bebekte diğer sütlerin alerji yapma oranı yüksekken anne sütünde böyle bir risk çok azdır. Yeni doğan bebek mikroplara karşı düşük direnç gösterir. Anne sütü bebeğin direncini arttırır.

İçeriğinde bebeği enfeksiyonlara karşı korumak için antikorlar ve likositler mevcuttur. Bebeğini sık sık emziren annelerin süt salgılarında artış gözlenir. Anne sütünden yeteri kadar faydalanan bebekler gece rahat uyur sık sık dışkı idrar yaparken kilo almaya da düzenli bir şekilde devam eder. Bebek günlük besin ihtiyacını aldıktan sonra rahat bir şekilde uyuyabiliyorsa sağlıklı ve normal bir şekilde gelişimine devam ediyor demektir. Anne sütünün yeterli alındığını gösterir.