WhKvM9pQclHP-hM1OH65o-Fld693S5inFzv9frKakWomanlife

Her saat başı 1 kişi bu yüzünden hayatını kaybediyor


Derinlere inmeden tanı konursa, %100 şifa sağlanabilir

Türk Dermatoloji Derneği Dermoskopi Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Fezal Özdemir “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her saat başı 1 kişi melanom yüzünden hayatını kaybediyor ama melanom bir ayna yardımıyla bile fark edilebilir” dedi.

ERKEN TEŞHİSTE KESİN TEDAVİSİ VAR

Melanomun ülkemizde ve tüm dünyada önemli bir halk sağlığı problemi haline geldiğini belirten Özdemir sözlerine şöyle devam etti:

“Melanom, deri kanserlerinin % 5'ini oluşturmakla birlikte, ölümlerin % 75'inden sorumlu ve en tehlikeli olanıdır. Derimizin en üst tabakasında bulunan “melanosit” adı verilen renk hücrelerinin kötü huylu çoğalması sonucunda oluşur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda 250.000'den fazla kişiye melanom tanısı konuyor. Tüm dünyada görülme sıklığı 100.000'de 3'dür ve her saat başı 1 kişinin melanom nedeniyle ölmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı giderek artmaktadır. 2014 yılında, Türkiye kanser istatistiklerine geçen görülme sıklığı 100.000'de 1.5 olarak bildirilmiştir. Ege Üniversitesi Kanser Araştırma ve Uygulama Merkezi Kanser Kayıt Birimi verilerine göre, son 10 yılda sadece bu bölgede görülen melanom hasta sayısı 1283'dür. Bu veri gerçek görülme sıklığının, dünyadaki sıklığından az olmadığına işaret etmektedir. Ancak erken dönemde, derinlere inmeden tanı konursa, %100 şifa sağlanabilir. Burada en büyük öncelik hastaların bilinçlendirilmesi ve hekime erken başvurularını sağlayabilmektir.”

RENKLİ GÖZLÜLER DİKKAT!

erkek

Melanomun çocuklar dahil her yaşta ve derinin yüz, gövde, kol, bacak, taban, avuç içi, saçlı deri, tırnaklar hatta ağız içi ve genital bölge dahil her yerinde görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Fezal Özdemir riskli gruplarını ise şöyle tanımladı:

“Açık tenli, güneşe duyarlı, hemen yanıp ama bronzlaşamayan kişiler, sarı veya kızıl saçlı, renkli gözlü kişiler, özellikle çocukluğunda şiddetli güneş yanığı geçirmiş olanlar, tüm hayatı boyunca yoğun güneşe maruz kalmış kişiler, kendisinde veya ailesinde melanom hikayesi olanlar, çok sayıda beni olan kişiler, şekil, renk ve büyüklük açısından şüpheli özellikler gösteren benlere sahip kişiler, doğumsal benleri olan kişiler, melanom dışı deri kanseri geçirmiş kişiler ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler.”

SOLARYUM MELANOMU TETİKLİYOR

Güneşin ve solaryumun melanomu tetiklediğini kaydeden Özdemir tedavi konusunda şunları ekledi:

“Melanom genellikle ileri yaşlarda, 50-55 yaş sonrasında görülürken son yıllarda çocuk, ergen ve genç erişkinlerde melanom hızla artmaktadır. Korunmasız aşırı güneş maruziyeti ve solaryumlar gençlerde melanomun artışına yol açmaktadır. Melanom tedavisi mümkündür. Hele erken dönemde henüz kanser üst tabakayı aşmamışsa tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıyla %100 şifa sağlanır; başka ek tedavi de gerekmez. Yani melanomun ana tedavisi en kısa sürede tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Tanı konulan iyi huylu bir leke veya ben ise gereksiz cerrahiden uzaklaşılacaktır. Melanom görülürse, tüm vücut için kanser tarama testleri yapılarak hastalığın derecesini ve yaygınlığını saptanacak ek tedaviler buna göre planlanacaktır. Unutulmaması gereken en önemli husus da hastalığın derecesi ne olursa olsun melanom tanısı almış bir hastanın ömür boyu izlenmesi gerekliliğidir. Vücudunuzdaki diğer kanserleri gözünüz göremeyebilir ama melanom gözünüzün önündedir.”