Beğenizi mutlaka emzirin


Anne sütü ile sadece karın doymaz; fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişim de sağlanır

Yeni doğan bebek için en ideal besin, anne sütüdür. Bilinen faydalarının yanı sıra, tıbbın ulaşamadığı bilinmeyen sayısız faydalarıyla anne sütünün üstünlüğü, tartışmasız bir gerçektir. Anne sütü ile sadece karın doymaz; fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişim de sağlanır. Bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri dengeli bir şekilde almasını sağlar.

Doğal bir beslenme yolu olan anne sütünün kalitesine, hiçbir mama firması ulaşamamıştır.Ulaşması da mümkün değildir. Her annenin bebeği için gerekli olan süt üretiminin farklı olması, bebeğin ayına ve gelişim özelliklerine göre farklı besin değerlerine sahip olması, anne sütünün şaşılacak özellikleri arasındadır. Üstelik her zaman taze, temiz, mikropsuz bir şekilde zahmetsiz olarak hazır olur. Ekonominizi de etkilemez. Hastalıklara karşı koruyucu maddeler içerir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin, yaşamın ilk aylarında hastalanma olasılıkları düşüktür.

İlk birkaç gün anne sütünün gelmesi o kadar kolay olmayabilir. Sütüm yok, çocuğum aç kalacak diye hemen mama biberonuna sarılmayın. İlk günler çocuğunuzun çok fazla besine ihtiyacı olmaz. Sabrederseniz, birkaç gün içerisinde süt oluşumu başlayacaktır. Biberonu verirseniz, biberonla beslenmek bebeğinize kolay gelip annenin sütünü emmeyi reddedebilir.

Bebeğinizi her ağladığında emzirin. Sık sık ve arzuyla emzirmek meme bezlerini uyaracağından, süt yapımını artırır.
Bebeğinizi emzirmeden önce ellerinizi yıkayın, göğsünüzü kaynamış soğumuş suyla silin. Rahat bir yere oturun ki,
bebeğinizi emzirmek işkence haline dönüşmesin.

Bebeğinizi emzirirken dik tutun. Yatar durumda emzirirseniz, genzine süt kaçabilir ve fazla gaz yutmasına sebep olabilir.

Emzirirken sadece meme başını değil, meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de bebeğinizin ağzına almasını sağlayın. Orta parmağınızla, işaret parmağınızın arasına memenizi sıkıştırırsanız bunu daha kolay yapar. Üstelik nefes alması da kolaylaşır. Her emzirmeden sonra bebeğinizi omzunuza yaslayıp gazını çıkartın.

Bebeğiniz yeterli şekilde kilo alıyorsa 4-6 aya kadar anne sütüne ilave olarak herhangi bir ek mama vermeyin.
İlk birkaç gün annenin göğüslerinden, halk arasında “ağız” denilen kolostrum salgılanır. Bu sütün şekeri ve yağı daha az, protein içeriği daha çoktur. Çok kuvvetli bir mikrop öldürücü özelliği vardır. Bebeği hastalıklardan koruyan bu sütün bir damlasını bile ziyan etmeden bebeğinizi emzirin.

Doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde bebeğinizi emzirin. Bebeğin erken emmeye başlaması, hem anne sütünün oluşumunu hızlandıracak, hem de anne ile bebek arasındaki duygusal ilişkiyi başlatacaktır.

Anne sütünün % 90’a yakın bölümü sudur. Bunun için bebeğe su vermek gerekmez. Şekerli su veya su vermek bebeğe tokluk hissi vereceğinden emmek istemeyebilir.