WhKvM9pQclHP-hM1OH65o-Fld693S5inFzv9frKakWomanlife

ADET DÜZENSİZLİĞİ SEBEPLERİ


Her 5 kadından biri adet düzensizliğinden şikayet ediyor

Kadınsal sorunlar deyince adet düzensizliği ilk akla gelenlerden biri. Her 5 kadından biri adet düzensizliğinden şikayet ediyor. Ancak çoğu kez hekimin kapısını çalmak yerine, eşe-dosta serzenişle yetiniyor. Hele karşısındaki arkadaşı da aynı dertten muzdaripse rahatlıyor, hepten tehlikeli bir rehavete kapılabiliyor. Oysa adet düzensizliği tümör gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir!

Acıbadem Levent Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nur Beştay, sabah.com.tr'ye özel önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Regl dönemindeki sıkıntılar kadınları canından bezdirebiliyor. Hele bir de geciken, düzensiz yaşanan adet dönemleri fiziksel rahatsızlık kadar ruhsal sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Adet düzensizliği çok sık rastlanan bir sorun. Kadınların yüzde 20'si bu sorundan muzdarip.

Dr. Nur Beştay, adet düzensizliklerinin sadece hormonal olabileceği gibi, ciddi rahatsızlardan da kaynaklanabildiğini belirterek uyarıyor. Rahimde ur (miyom), polit denilen et beni benzeri yapılar, yumurtalık kistleri veya tümör gibi nedenlerle regl döneminin şaşabildiğini, gecikme veya çok sık aralıklarla gerçekleşebilmesine yol açabildiğini vurgulayan Dr. Beştay, rahim veya rahim ağzı iltihaplarının da düzensiz kanamaya neden olduğunu söylüyor. Neden sadece hormonal kaynaklı da olabilirken Dr. Beştay "Adet düzensizliğinin hormonal sebeplere bağlanabilmesi için, diğer tüm sebepler dışlanabilmiş olmalıdır. Özellikle ergenlik öncesi ve menopoz sonrası kanamalar ciddi sebeplere bağlı olabileceğinden mutlaka araştırılmalıdır" dedi.

STRES VE AŞIRI KİLO ALIP VERMEYE DİKKAT

Modern hayatın koşuşturmacası ve gerek iş gerekse aile hayatındaki sorumluluklar kadınlara aşırı stres yükleyen unsurlar olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu stresi yönetemeyen ve huzursuzluğu iliklerine kadar hisseden kadınlarda adet düzensizlikleri görülebiliyor. Stresin yan ısıra aşırı egzersiz ve düzensiz doğum kontrol hapı kullanımı da düzensizlik nedenlerinden. Kilo problemi yaşayan kadınlarda aşırı kilo alıp vermelerin sonucu olarak da karşımıza çıkabilen adet düzensizliğine, şeker hastalığı veya tiroit bezi hastalığı gibi bazı sistemik hastalıklar ile rahim içi araç kullanımı ve bazı ilaçların kullanımı da yol açabiliyor. Dr. Beştay "Bahar yorgunluğu da denilen geçici mevsimsel depresyon da, hormonal değişimleri tetikleyerek adet düzensizliğine, çoğunlukla gecikmelere yol açabilir" derken, nedeni her ne olursa olsun bu sorunu yaşayan kadınların eşe-dosta serzenişle yetinmemesi ve kadın doğum hekimine gözükmesi gerektiğini vurguladı.

ADETLER DÜZENE KONULABİLİR

Adet düzensizliğine neyin veya nelerin yol açtığını tespit ettikten sonra gerekli tedavi uygulanarak sorunun çözülebileceğini belirten Dr. Nur Beştay "Ağızdan alınan ilaçlar, rahim içi araç kullanımı veya cerrahi tedavi gibi çok farklı ve çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Yeter ki adet düzensizliği küçümsenip, doğal ve basit bir sorunmuş gibi görünmesin. Çünkü düzensiz kanamalar çok ciddi sağlık problemlerinin ön habercisi olabilir. Bu nedenle sebebi mutlaka araştırılmalıdır ve sebebe yönelik tedavi düzenlenmelidir" dedi.

Aşırı ve sık olan kanamalarda kan kaybına bağlı, ikincil sağlık sorunları da gelişebildiğini belirten Dr. Beştay özellikle ergenlik öncesinde ve menopoz sonrası olan kanamalarda hiç vakit kaybedilmeden hekime başvurulması gerektiğini vurguladı. Doğurganlık döneminde de düzensiz kanamaların nedeninin mutlaka araştırılması gerektiğini kaydeden Dr. Beştay "Çünkü bu kanamaların bir kısmı tehlike işaretidir" dedi.